Monday, March 18, 2013

Gabon Ohh Gabon

salam sejahtera kepada pembaca tegar blog kami =) terima kasih kerana sentiasa memberi sokongan yang tegar kepada blog ini..


entri kali ini kita bincang tentang negara luar .. ia sebuah negara yang terletak di benua Afrika iaitu Gabon ..kali pertama admin dengar nama Gabon ini tergelak dibuatnya sebab tak pernah dengar sebelum ini .. ada dikalangan pembaca sudah mengetahui negara ini .. masih cetek ilmu admin ini .. hihi =)


Bendera Negara Gabon
(three equal horizontal bands of green (top), yellow, and blue; green represents the country's forests and natural resources, gold represents the equator (which transects Gabon) as well as the sun, blue represents the sea)

Admin mulakan dengan sedikit sejarah negara Gabon dan struktur geografi negara ini .. Gabon terletak di benua Afrika dimana kedudukan Gabon diantara negara Republik Of Congo dan negara Camaroon. Memiliki keluasan sebesar 267,667 km/q ( 2 kali ganda negeri Sarawak ) . Menurut laman sesawang UNDP pada tahun 2011 seramai 1,563.900 warga penduduk Gabon dicatatkan. Bahasa utama yang dituturkan di negara ini adalah bahasa Perancis , manakala bahasa pribumi seperti Fang,Myene,Nzebi,Bandjabidan sebagainya antara bahasa lain yang dituturkan di Gabon.Peta Negara Gabon 


Menurut laman sesawang Central Inrelligence Agency (US) mejoritinya penduduk negara Gabon menganuti agama Kristian (55%-75%), animist , Islam (1%) . Puak Bantu antara puak yang terbesar selain daripada Puak Fang , Puak Bapounou , Puak Nzebi dan Puak Obamba . Selebihnya termasuk orang Afrika , Eropah dan orang Perancis .

Kemerdekaan negara Gabon pada 17 Ogos 1960 ( daripada Perancis ) . El Hadj Omar Bongo antara pemimpin dunia yang memerintah negara yang paling lama iaitu selama 4 dekat (1967-2009) selepas kematian beliau pada tahun 2009 pemerintahan Gabon diteruskan oleh anaknya yang bernama Ali Ben Bongo. Semasa pemerintahan Omar Bongo beliau mengamalkan ekonomi tutup pintu dan politik rapat dengan Perancis. Namun beliau menafikan beberapa tomahan yang menyatakan beliau antara yang terlibat dalam kes rasuah ( skandal syariakt minyak Perancis ) di dalam mahkamah Perancis. Selain daripada itu juga beliau dikatakan antara pemimpin yang terkaya didunia .

Perdana Menteri El Hadj Omar Bongo (1967-2008)


Ini kerana Gabon merupakan antara negara yang terkaya di benua Afrika . Hasil ekonomi utama negara Gabon adalah industri perkayuan dan penanaman manga sehinggalah minyak ditemui di luar pesisir pada tahun 70 an. Kenaikan harga minyak pada tahun 1999 sehingga 2008 telah membantu meningkatkan ekonomi Gabon. Pada tahun 2010 hasil KDNK bergantung 50% kepada minyak dan selebihnya pendapatan daripada  barangan eksport . Walaubagaimanapon hasil minyak baik tapi terdapat industri lain yang mengalami kerugian dan menyebabkan pendapatan negara mengalami kegagalan. Oleh sebab itu Gabon telah menandatangani $ 1 billion bon daripada IMF untuk mengimbangi krisis ekonomi yang berlaku. Walaupun Gabon sebuah negara yang kaya dengan hasil semulajadi namun kegagalan pengurusan esset pada ketika itu menyebabkan Gabon dilanda masalah ekonomi. Presiden Omar Bango ketika itu membuat pelbagai usaha-usaha bagi mengukuhkan ekonomi negaranya ketika itu.

Berikut antara cerita-cerita yang dapat admin kumpulkan untuk negara Gabon ni .. banyak lagi sebenarnya cerita pasal negara ini..nanti ada rezeki admin cerita pasal konfik kaum di Gabon pulak .. =)


Benua Afrika terkenal disebabkan terdapat pelbagai hidupan liar yang terpelihara .. dimana kebanyakan rancangan-rancangan dokumentari hidupan liar di rakam di Afrika .. Struktur geografi bumi Afrika yang menyimpan seribu makna , seribu juta tahun sejarah hidupan liar terdapat di bumi Afrika. Oleh kerana Gabon juga terletak di Afrika maka ia tidak terlepas daripada sejarah hidupan liar pribumi dunia.. Gabon juga menyediakan beberapa tempat yang tertentu untuk melihat kehidupan liar secara langsung dan ini juga antara penarik pelancong yang terdapat di Gabon..

No comments:

Post a Comment