Tuesday, May 14, 2013

SEKITAR NUANSA PILIHANRAYA DI KAWASAN SIMPANG RENGGAM


Assalamualaikum wbt…


                Sepertimana yang kita tahu, isu berkenaan pilihanraya sedang hangat diperkatakan bukan sahaja dalam kalangan masyarakat di seluruh Malaysia, malah masyarakat di luar negara. Hal ini kerana isu pilihanraya di Malaysia mencuri perhatian penduduk di seluruh dunia. Wartawan-wartawan dari pelbagai negara datang ke Malaysia untuk membuat liputan berkenaan nuansa pilihanraya di Malaysia. Admin dimaklumkan oleh penduduk di Simpang Renggam bahawa ada graduan dari Taiwan datang ke Simpang Renggam untuk membuat kaji selidik berkenaan pilihanraya di Malaysia. Hal ini membuktikan bahawa pilihanraya di Malaysia menarik minat negara-negara luar untuk mengkaji tentangnya.

                Dalam entry pada kali ini, admin ingin menyentuh dan mengupas serba sedikit berkenaan suasana malam sebelum hari membuang undi dan pada hari membuang undi di kawasan Simpang Renggam. Pada malam sebelum hari pembuangan undi, admin telah turun ke pekan Simpang Renggam untuk melihat bagaimana keadaan pekan Simpang Renggam. Adakah dipenuhi anak-anak muda? Atau membisu seribu bahasa? Pada jam 1 pagi, kelihatan anak-anak muda berkonvoi menaiki motosikal sambil mengibarkan bendera parti yang mereka sokong. Mereka berulang-alik mengibarkan bendera parti sokongan mereka.                Admin mempunyai pendapat tersendiri mengenai tindakan anak-anak muda menghabiskan minyak motor berulang alik ke sana ke mari di pekan Simpang Renggam. Admin berpendapat ianya merupakan perbuatan yang boleh dikategorikan sebagai membazir, iaitu membazir masa dan minyak motor. Hal ini kerana pada waktu itu, Pekan Simpang Renggam sudah lengang dan tiada manusia yang berkeliaran di situ. Kepada siapakah mereka berkempen?? Hantu kot.. hahaha. Tidak mengapalah. Barangkali mereka saja suka-suka dan memiliki semangat waja yang tinggi untuk mengibarkan bendera parti kesukaan mereka. Tidak kira parti politik yang memihak kerajaan atau pembangkang, dua-dua sama sahaja. Kalau dua-dua parti buat begitu dalam keadaan tempat tersebut sudah tiada penghuni, bagi admin tu adalah kerja gila. Hahaha.

                Baiklah. Admin nak perkenalkan siapakah calon yang bertanding bagi kawasan Parlimen Simpang Renggam dan DUN Machap. Bagi Parti Barisan Nasional, Saudara Liang Teck Meng telah dipilih untuk bertanding bagi Parlimen Simpang Renggam.
Manakala DUN Macap pula telah diwakili oleh Saudara Muhammad Taib. Bagi calon pakatan Rakyat pula, Saudara Suhaizan Kaiat telah dipilih untuk bertanding di peringkat Parlimen, manakala Saudara Khalid Salekan telah dicalonkan di Peringkat DUN Machap. Untuk pengetahuan semua, Pakatan Rakyat di Simpang Renggam telah bersepakat untuk memilih calon dari Parti Islam Semalaysia (PAS) untuk bertanding dalam pilihanraya pada kali ini. 

Suasana pada hari Pembuangan Undi....
Buat pengetahuan semua, admin juga merupakan pengundi yang mengundi buat pertama kali. Suasana sekitar jam 10.30 pagi merupakan suasana kemuncak kerana pengundi ramai yang turun mengundi pada waktu tersebut. Berikut merupakan suasana di Sekolah Kebangsaan Kampung Dato’ Ibrahim Majid yang menjadi pusat pembuangan undi bagi kawasan Jalan Benut.

Petugas SPR yang memberi kebenaran utk mengambil gambar
Kelihatan petugas2 SPR sedang menjalankan tugas dengan menyediakan  kerusi roda bagi warga emas.

Semasa pembuangan undi sedang dilakukan, para pengundi perlu beratur bagi menunggu giliran untuk membuang undi. Di lokasi tersebut, terdapat 4 saluran bagi proses pembuangan undi. Berikut merupakan suasana ketika pembuangan undi dijalankan.Para pengundi sedang menunggu giliran untuk membuang undi.


Proses calitan dakwat di jari (dpt capture dari jauh je)
            Sebagai intiha, pilihanraya umum yang berlaku serentak di seluruh Malaysia dipantau sepenuhnya oleh petugas2 SPR. Para pengundi yang datang untuk membuang undi sebenarnya sudah menjalankan tanggungjawab sebagai rakyat untuk memilih pemimpin yang mereka rasa boleh menerajui negara dan kebajikan rakyat terutamanya. 

No comments:

Post a Comment