Saturday, March 30, 2013

Pasar & PasarayaGerai sampingan yang berada di luar MYDIN Kuala Terengganu

Dalam memerhati tarikan yang berada di Giant dan Mydin Kuala Terengganu, apa yang kelihatan adalah Mydin mempunyai satu tarikan yang sedikit berlainan daripada Giant, di Mydin, mereka membuka sub gerai yang berada di setiap penjuru kiri, kanan, dan hadapan, iaitu ia seakan-akan seperti di pasar malam seperti menjual beg, tudung, jam tangan, dan sebagainya. Melihat kepada keadaan ini, pengunjung akan dapat melihat bahawa terdapatnya jualan tersebut daripada jauh dan menarik pengunjung untuk ke kawasan tersebut walaupun dengan hanya mahu melihat mahupun membeli. Seperti mana konsep pasar malam yang mendedahkan banyak barangan yang dijual dalam keadaan terbuka, konsep inilah yang menarik minat pengunjung atau pembeli untuk ke Mydin seperti menarik pembeli untuk ke pasar malam pada setiap minggu sama ada hanya untuk “window shopping” atau “Buy and go”. Jika diperhatikan dengan baik, dalam menganalisis keadaan ini, melalui hati anda sendiri, sudah semestinya tahap keseronokan untuk ke pasar malam adalah lebih tinggi daripada pasar raya berikutan suasana yang bebas, ramai penjual, banyak barangan dan sebagainya, maka konsep yang sama secara tidak langsung dibawa oleh Mydin untuk menambah keseronokan pengunjung yang datang ke pasar raya tersebut.

                Walau bagaimanapun, disebabkan ini hanyalah sub gerai, maka terdapat sedikit kelemahan yang wujud. Memang ia akan menambah keseronokan, menarik pengunjung dan sebagainya, tetapi apabila dibandingkan dengan harga yang terdapat di tempat lain atas barangan yang sama, sub gerai di Mydin adalah sedikit tinggi harga barangannya. Ia berlaku berikutan pengurus pasar raya menetapkan harga sewa yang tinggi, maka akan menyebabkan barangan yang dijual oleh sub gerai ini juga adalah tinggi, sekali gus menyebabkan tarikan pengunjung untuk membeli adalah berkurangan, ini diakui sendiri oleh pengunjung di Mydin yang melihat pembeli hanya datang untuk melihat dan bukan membeli kerana harga adalah mahal berbanding di pasar minggu, maka, sudah tentu pembeli membuat pilihan untuk membeli di pasar minggu sahaja. Persoalannya, adakah sub gerai ini mempunyai kepentingan ke atas perniagaan Mydin, atau benar-benar ingin memberi keuntungan kepada penjual? 

Add caption

Tuesday, March 26, 2013

Perubahan Sosial


Teringat minggu lepas sahabat mengadu dan merungut kerana masyarakat memandang sinis dirinya gara-gara dia memberitahu nama kursus yang diambil. Gara-gara perkataan ‘sosial’, dia telah diberikan stigma oleh masyarakat.

Kenapa masyarakat memandang ‘sosial’ itu negatif? Benarkah ‘sosial’ itu bersifat negatif dan adakah selamanya bersifat negatif? Ermm… Mari kita kupas hal ini bersama-sama. Mungkin dari perkongsian anda semua dapat memberikan impak yang berguna atau paling tidak sedikit pencerahan buat semua.
Menurut Lewis, sosial adalah sesuatu yang dicapai, dihasilkan dan ditetapkan dalam interaksi sehari-hari di antara rakyat dan pemerintah. Lain pula halnya menurut Philip Wexler di mana beliau melihat dari sudut yang lebih dalam. Menurutnya, sosial adalah sifat dasar dari setiap individu manusia. Engin Fahri. I pula mendefinisikan sosial sebagai inti dari bagaimana setiap individu berhubungan. Oleh itu, dapat disimpulkan di sini bahawa sosial merupakan keadaan di mana terdapatnya individu lain atau lebih tepat lagi, sosial bermaksud kemasyarakatan. Kehadiran individu lain itu bukan sahaja secara nyata, malah meliputi kehadirannya secara tidak nyata(imaginasi). Setiap kali anda melihat orang atau mendengar sahaja, hal itu merupakan situasi sosial. Contoh lain, membuat panggilan, berbual melalui internet, berinteraksi di laman sesawang Facebook, membayangkan seseorang, menulis surat, dan mengingati peristiwa buruk termasuk dalam kegiatan sosial.

Untuk lebih jelas lagi, sekarang cuba anda bayangkan di manakah anda betul-betul sendirian? Tidak berbuat apa-apa dan tidak memikirkan apa-apa? Mesti sukar bukan? Maka, benarlah apa yang . Jadi, di manakah rasionalnya sosial itu sesuatu yang negatif?

Mari kita kupas dengan lebih mendalam apa itu perubahan sosial pula…

Perubahan sosial ialah perubahan yang berlaku pada struktur sosial sesebuah masyarakat, di mana pola hubungan sosial yang lama digantikan dengan pola hubungan sosial yang baru. Menurut Karl Marx, perubahan sosial ialah perubahan daripada masyarakat feudal kepada masyarakat kapitalis(dari sudut pandangan ekonomi). Manakala menurut Durkheim, perubahan sosial ialah perubahan dari masyarakat dengan solidariti mekanik menjadi masyarakat dengan solidariti organik(dari sudut pandangan demografi).

Terdapat 3 pola perubahan sosial iaitu Pola Linear, Pola Siklus dan Pola Gabungan Linear dan Siklus. Pola Linear ialah masyarakat yang sederhana menuju kepada masyarakat yang maju dengan pembahagian kerja yang kompleks. Manakala Pola Siklus pula merujuk kepada masyarakat yang berkembang seperti roda iaitu kadang kala berada di atas (kaya/senang) dan kadang kala berada di bawah(susah/miskin). Pola Gabungan pula menurut Etziony dan Halevy, beberapa teori perubahan sosial menunjukkan adanya perpaduan di antara Pola Linear dan pola Siklus.

Kesimpulannya, sosial itu sendiri sifatnya sangat luas dan berdirinya bukan dilihat sebagai sesuatu yang negatif hanya kerana label masyarakat terhadap tingkah laku negatif segelintir kelompok dalam masyarakat itu yang menyebabkan berlakunya salah faham dalam mentakrifkan makna sosial itu sendiri. Sekian.